Üniversite sınavlarının bitmesinin ardından, öğrencilerin 3 ay boyunca dinlendikleri yaz tatilinin de nihayet sonuna gelindi. Artık kazandığınız üniversiteye kayıt yaptırmak ve gideceğiniz illere yerleşmek için harekete geçme zamanı! Kayıtların başlamasıyla birlikte öğrencilerin büyük bir kısmı üniversite kayıtlarının nasıl yapıldığı ve kayıt için hangi belgelerin istediğini araştırmaya başladılar. Öyle ki üniversite kayıtları hız kesmeden devam ediyor. Öncelikle hangi üniversiteyi kazandıysanız öncelikle üniversitenizin bulunduğu kente giderek, lisans öğrencisi iseniz 4 sene boyunca, ön lisans öğrencisi iseniz de 2 sene boyunca ailenizden uzakta yaşayacağınız bu kenti keşfetmenizi öneriyoruz. Sonrasında ise okuyacağınız üniversitenin elektronik kayıt kabul edip etmediği konusunda bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Üniversite kaydı için gerekli belgeler genellikle üniversiteler tarafından açıkça beyan edilir. Bu beyan web sitelerinden öğrencilere ulaştırıldığı için ilk olarak üniversitenizin web sitesini ziyaret etmelisiniz. Eğer aynı şekilde yurt kayıtlarında hangi belgelerin sizden talep edildiğini de merak ediyorsanız, Yurt kaydı için gerekli belgeler adlı makalemizi de okuyabilirsiniz.
E-Kayıt Yapılıp Yapılmadığı Önemli
Öğrencilerin kazandıkları okullara kayda gitmeden önce mutlaka okullarının web sitelerini incelemeleri şarttır. Çünkü bu web sitelerinde duyurular bölümünde gerekli olan belgeler hakkında bilgi verilmektedir. Eğer üniversiteniz elektronik kayıt yapıyorsa genellikle sizlerden belge talebinde bulunulmaz. Çünkü e-devlet üzerinden yapılan kayıtlarda gereksinim duyulan belgelere zaten sistem üzerinden ulaşım sağlanabilmektedir. Fakat elektronik kayıtların ardından üniversitelerin yerleşkelerine gidilerek asıl kayıt işlemlerinin yapılması da gerekebilmektedir. Asıl kayıt işlemlerinde ise bilgi ve belgeler talep edilir. Üniversite kaydı için gerekli belgeler genel olarak eğitiminizle alakalı ve kişisel bilgilerinize ait evraklar şeklindedir. Kayıt yaptıracağınız okula gitmeden önce şu belgeleri temin etmenizi öneriyoruz;
Mezuniyet Belgesi Veya Diploma
Üniversite adaylarının mezun oldukları liseden aldıkları diplomanın aslı veya noter tarafından onaylanmış örneği. Eğer her ikisi de yoksa yeni tarihli mezuniyet belgesinin alınması gerekmektedir. Bununla birlikte adayların hangi bölüm ya da alandan mezun olduklarını gösterir belgede bazı durumlarda istenebilmektedir. Tabi ki bu belge genel olarak adayların ek puanla yerleşmiş olması ya da alanının diplomasında bulunmaması durumunda alınmalıdır.
Vesikalık Fotoğraf
12 adet 4,5 santimetre ve 6 santimetre boyutlarında yeni çekilmiş vesikalık fotoğraf. Eğer son 6 ay içerisinde çekilmiş olan vesikalık fotoğrafınız varsa çoğaltarak da kullanmanız mümkün olacaktır.
İkinci Öğretimler İçin Ödeme Dekontu
Üniversite kaydı yaparken ihtiyaç duyacağınız bir diğer önemli belge de eğer ikinci öğretim bir programa yerleşmişseniz, öğretim ücretini yani katkı payını yatırdığınızda dair bankadan dekont almanız gerekmektedir. Ücretler üniversitelerin belirtmiş olduğu bankalara, belirtilen şekilde yatırılmış olması gerekir. Parayı yatırırken mutlaka Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızı da doğru şekilde belirtmiş olduğunuza, okul numaranızın doğruluğuna dikkat etmeniz şarttır.
Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
Genel olarak kullanılmamaktadır. Fakat bazı üniversiteler tarafından vukuatlı nüfus kayıt örneği de istenebilmektedir. Böyle bir belge talebinde bulunulmuşsa zaten okulunuzun web sitesindeki listede yer alır. Ancak aldığınız nüfus kayıt örneğini noter onaylı ve onaysız olarak götürmeniz de fayda olacaktır.
Üniversiteler Tarafından Farklı Belgeler İstenebilir
Üniversiteler tarafından talep edilmiş olan diğer tüm belgelerin de yine noter onaylı ve onaysız olmak üzere götürülmesi gerekir. Kayıtların belirtilen süre içerisinde yapılmasında fayda olacaktır.
Üniversite kayıtları genel olarak ağustos aylarında başlar. Birinci sınıf öğrencilerinin kayıt sonrasında ders seçme işlemlerini de gerçekleştirmeleri gerekebilir. Bazı üniversiteler ders seçme işlemlerini ilk sene de öğrencilerin yerine kendileri yaparlar. Fakat bazı üniversiteler ise ders seçme işleminin sizler tarafında yapılmasını talep edebilir. Böyle durumlarda seçim tarihlerini yakından takip etmek şarttır. Çünkü ders seçimi yapılmadığında okula devam etmeniz mümkün olmayacaktır. Peki üniversite kaydı nasıl yapılır?
Üniversite kayıtları için yapılacak çok fazla işlem yoktur. Sadece sizlerden talep edilen bilgi ve belgelerin, üniversitelerin kayıt dönemlerinde ilgili kurum ve kuruluşlara teslim etmeniz gerekir. Belgeleriniz okul tarafından kabul edildikten sonra yeni bir eğitim hayatına artık hazırsınız demektir!
Yorum Bırakın