Hayatımızın her alanında sınavların yer aldığı bariz bir gerçek. Buna karşılık bizim yapmamız gereken ise kalıcı bir öğrenme sağlamak adına verimli ders çalışma. Özellikle üniversite sınavına çalışıp, uzunca bir maratonu atlatıp rahata ermek istesek de, üniversitedeki hayatın da sınavlarla dolu olduğunu biliyoruz. Son gün vizeye çalışmak, düşük gelen vize notu sonrası finale yine son gün çalışmak 🙂 E, haliyle büte kalmak…
Üniversitede ya da üniversiteye hazırlanırken bu gibi ders çalışma sorunları ile karşılaşabilmemiz çok doğaldır. Bazen bir çalışma isteği gelmesi ve ardından hevesle masa başına oturmamızın sonrasında yine aynı senaryo ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu noktada dikkat etmemiz gereken husus ise verimli ders çalışmaktır. Verimli ders çalışma yöntemleri hakkında bazı duyumlara sahip olabilir ya da araştırma yağmış olabilirsiniz. Bu anlamda sizlere sunulacak olan bilgilerin kesinlikle faydası olacağınız ve başarınızı artıracağına eminiz.
Olayın daha iyi algılanabilmesi açısından birkaç örnekle devam edelim. Bilgisayarın karşısına geçtiğinizde zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz değil mi? Peki, sevdiğiniz bir dizinin 1 sezonunu bir günde bitirdiğiniz oldu mu? Halı sahada topa ilk dokunmanız ardından geçen 1 – 1.5 saatlik süre, sevdiğiniz bir bilgisayar oyununun başında saatlerce durabilmeniz ve diğer birçok farklı davranış. Tüm bunlar heves, istek ve arzunuz ile bağlantılı. O zaman eğer ders çalışma aktivitemizi hevesli ve istekli bir hale dönüştürürsek, yaşayacağımız sorunları kökünden çözebiliriz. Şimdi sırası ile birbirinden farklı ders çalışma teknikleri arasında incelemeler yapalım. Birçok farklı tekniğin yer aldığı bu yazımızda siz de kendinize en uygun olan ders çalışma yöntemini seçebilirsiniz.
Ders Çalışma Masası Düzeni Çok Önemli
Ders çalışırken bir masada bulunmanın ne kadar gerekli olduğu üzerinde durmayacağız tabi ki de. Özellikle yatarak test çözmek, yerde oturarak kitabı eline almak ve ders çalışmak gibi aktiviteler, tamamen isteksizlikten kaynaklanmaktadır. Akılda kalıcı bilgiler edinmek ve disiplin içerisinde ders çalışabilmek için bir çalışma masasına sahip olmak son derece önemlidir. Bununla birlikte çalışma masasının rengi, oda rengi ile uyumu ve kişi üzerinde bıraktığı duygular da dolaylı yoldan çalışma verimi üzerinde etki sahibidir. O halde ilk yapmamız gereken şey çalışma ortamımızı ve çalışma masamızı düzene sokmak olmalı. Peki, nasıl bir renk ve düzen tercihinde bulunmalıyız? Şimdi sırası ile adım adım masamızı düzene sokalım.
- İlk olarak çalışma masanızı henüz almadıysanız, renk tercihinizi iyi yapın. Daha açık renkler, odaklanma gücünüzü artırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca çalışma odanız ve masanız hakkında renk tercihinizi daha sağlıklı yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.
- Masanızın üzerini kesinlikle dağınık bırakmayın. Özellikle işe yaramaz kâğıtları çöp kutusuna atın, kalemleri kutularına yerleştirin ve masanızı silin. Her ders çalışma sonrasında masanızı düzenlediğiniz zaman bir sonraki çalışmanıza daha istekli başladığınızı fark edeceksiniz.
- Mantar pano ya da post-it kullanarak önemli ve üzerinde durulması gereken noktaları sürekli gözünüzün önünde bulundurun. Ders çalışma sırasında bu bilgilere kısa sürede erişebileceğiniz konumlandırma ile daha efektif bir çalışma sergileyebilirsiniz.
- Eğer imkanınız varsa, masanızın ön kısmına ya da yanına kağıt şeklinde beyaz tahta yapıştırın. Zaman zaman bu tahtaya notlar alabilir, bazen de problemlerinizi bu tahtalarda çözebilirsiniz. Bu uygulama beraberinde verimli ders çalışma hedefinize bir adım daha yaklaşmış olacaksınız.
Mümkünse Aynalı Ders Çalışma Masası Kullanın
Bu bilgi birçok yerde karşınıza çıkmayabilir. Ancak bir konunun ya da bir problemin karşı tarafa anlatılarak çözülmesi ve ezberlenmesi çok daha kolaydır. Bu anlamda farklı bir arkadaşınızla çalışabileceğiniz gibi bu imkana sahip olmadığınız zamanlarda kendi kendinize de konu anlatabilirsiniz. Dolayısıyla karşınızda kendi görüntünüzün olacağı aynalı bir ders çalışma masası size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Aynalı masalar çoğunlukla makyaj masası olarak piyasada yer alsalar da kullanım alanlarını bu şekilde kısıtlamak zorunda değiliz. Adı makyaj masası diye ders çalışamayız diye bir şey yok sonuçta 🙂 Dolayısıyla beğendiğiniz herhangi bir aynalı makyaj masasını kullanabilirsiniz.
Özellikle bazı ezberlerinizi sesli bir şekilde kendinizle aynada konuşarak hafızanızda tutabilirsiniz. Üzerinde durduğunuz problemleri ya da soruları adeta bir arkadaşınıza anlatır gibi kendinize anlatabilirsiniz. Zaman zaman ailenizden delirdi mi bu? şeklinde dönütler alacak olsanız da bırakın kendi kendine konuşana deli desinler 🙂 Siz sınav sonucunuzla deli mi akıllı mı olduğunuzu rahatça kanıtlayacaksınız 🙂
Ders Çalışma Programı Yapın
İlkokuldayken sticker olarak satılan ve üzerine haftalık ders programımızı yazdığımız planlayıcıları kullanmayanınız yoktur sanırım 🙂 En sevdiğiniz gün de “Beden-Beden-Resim-Resim-Müzik-Müzik” olarak derslerin sıralandığı gündür muhtemelen 🙂
Tamamen aynı olmasa da benzer bir uygulama ile yeterli ve düzenli çalışmanızı tetikleyen programlar yapabilirsiniz. Ders çalışma programı, zamanınızı yönetmek ve içinizi ferahlatmak açısından son derece önemlidir. Ancak çalışma programının oluşturulması sırasında dikkat etmeniz gereken bazı hususlar mevcuttur. Öncelikle yapacağınız programın saatler arasına sıkıştırılmış değil de, gün geneline yayılmış olması daha efektif bir çalışma imkânını size sunabilir. Genellikle saatler arasına sıkıştırılan programlarda, 5 dakika da olsa geçen bir süre ardından kişi o saatte yapması gereken görevi bir sonraki saat aralığına öteleyerek programını kolayca bozabilir. Bu nedenle şu saatler arasında şu dersi çalışacağım diye plan yapmaktan çok, şu gün içerisinde şu konuları ve dersleri bitireceğim şeklinde planlamalar yapmalısınız.
Yapacağınız ders çalışma programının ardından en önemli adım olan uygulama adımına sıra gelir. Haliyle ders çalışma programının hazırlanması kolay ama uygulaması nispeten daha zordur 🙂 Bu noktada yine durumu lehimize çevirecek bazı teknikleri uygulayabiliriz. Ders çalışma programının dışında kalmamak adına uygulayabileceğimiz tekniklerden birisi Pomodoro Tekniği. Bu teknikte hedeflenen çalışmanın sırrı ise 25 dakika çalışma ardından 5 dakika kısa mola vermek. Bu şekilde sayıları ve tekniği yazıya dökmek çok etkili olmayacağı için buraya tıklayarak tekniği Barış Özcan’ın anlatımıyla, daha doğrusu gösterimiyle inceleyebilirsiniz 🙂 Daha videonun tamamını izlemeden etkisini kolayca hissedebilirsiniz. Ayrıca zaman tutmanızı daha kolaylaştırması açısından aşağıdaki bilgisayar uygulamalarını da kullanabilir, kolay bir şekilde tekniğe adapte olabilirsiniz.
Hazır ilk tekniği öğrenmişken diğer bir ders çalışma tekniği üzerinde de durabiliriz. Aslında bu tekniklerin hedefleri çok basit. Zamanı akıllıca yönetmek, ders çalışma sırasında kendinizi sıkmamak, yaptığınız işi sevmek ve zamanın nasıl geçtiğini anlamamak. Bunların birkaçını pomodoro tekniği ile elde etmek mümkün. Ancak geriye kalan bazı kritik noktaları gerçekleştirmek içinse SODTİ Tekniği size yardımcı olacaktır. Zamanımızı akıllıca kullanmamız beraberinde yaptığımız çalışmalarda öğrendiğimiz bilgileri daha kalıcı hale getirmek adına SODTİ tekniğini uygulayabiliriz. Sağolsun Barış Özcan bu konuya da el atmış ve gençlerin verimli ders çalışma isteklerine karşılık onlara bilgilendirici videolar hazırlamış. Buraya tıklayarak yine Barış Özcan’ın kanalındaki diğer bir teknik olan SODTİ tekniğine ulaşabilirsiniz. Tüm bu uygulamalar ve teknikler, hazırladığınız ders çalışma programı yanında size ciddi derecede fayda sağlayacaktır.
Ders Çalışma Müzikleri İşinize Yarayabilir
Ders çalışmanız sırasında çevreden gelen sesler ya da çevrenizde gerçekleşen olaylar dikkatinizi dağıtabilir. Tam derse odaklandığınız sırada telefonunuza gelen bildirimin sesini duyduğunuzu düşünün. O sırada telefonunuza bakmasanız da mesajın ya da bildirimin kimden geldiği sürekli kafanızı kurcalayacaktır 🙂 Diğer bir örnek ise toplu alanlarda ders çalışanların çevre seslerden rahatsız olmasıdır. Kütüphane, dershane kantini, açık hava ve birçok farklı ortamda çevresel faktörler sizi rahatsız edebilir. Bu durumun önüne sakinleştirici ve odaklayıcı müziklerle geçebilirsiniz. Peki, bu müzikleri ya da sesleri nereden bulabiliriz. Cevap çok basit…
Çok popüler bir site olmakla birlikte, öğrenci, yazar ve bunun gibi sessiz, sakin ortamlara ihtiyaç duyan kişilere hizmet veren Mynoise, bu amaçla kullanılabilir. Web sitesine girmenizin ardından yapmakta olduğunuz işi ya da hissetmek istediğiniz duyguları seçerek, sakin ve odaklanmak için birebir fon müziklerine ulaşabilirsiniz. Özellikle verimli ders çalışma adına seçilebilecek orman, deniz kenarı ya da yağmur sesleri size son derece fayda sağlayacaktır. Üstelik fon müzikleri içerisinde yer alan farklı sesler üzerinde de ayarlama yapabilir, kendi zevkinize en uygun fonu elde edebilirsiniz. Mynoise sitesine ulaşmak için buraya tıklamanız yeterli olacaktır.
Bunun yanında farklı ders çalışma müzikleri arasında seçim yapmak isterseniz Youtube üzerinden onlarca kaynağa ulaşabilirsiniz. Unutmayın, kendi tarzınıza en uygun fon müzikleri sizin için en faydalı öğrenmeyi sağlayacaktır.
Kendinize Motive Edici Ödüller Belirleyin
Verimli ders çalışma ile ilgili okuduğunuz yazılarda ya da dinlediğiniz tavsiyelerde üzerinde sıklıkla durulan konulardan birisi de motive edici ödüllerdir. Ancak bu ödüllerin dozunu iyi ayarlamalı, ders çalışma veriminizi artıracakken düşürmesine neden olmamalısınız. Örneğin her bir konu ya da her bir sayfa sonrasında bir dilim çikolata yiyeceğim gibi bir ödüllendirme, hem hevesinizi artıracak hem de zamanın nasıl geçtiğini size fark ettirmeyecektir.
Bilgisayar oyunları günlük çok zamanımızı alabilen, fakat kişinin kendini frenlemesi gibi bir durumda zarardan çok yararı olabilen uygulamalardır. Eğer bir çocuk ya da birey bilgisayar oyunlarını seviyorsa ve bu oyunlardan bir anda kopması sağlanıp ders çalışmaya itiliyorsa, çalışılan dersin verimi ciddi derecede düşecektir. Tam da bu noktada empati yapabilirsiniz 🙂 Kimse sevmediği bir işi sevdiği bir işe tercih etmez. Eğer her iki işi severek yapabilirse başarı ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla günlük belirlenen hedeflere ulaşılması ardından kısa zamanlı olmak şartıyla bilgisayar oyunları oynanabilir.
Son olarak sizler için güzel bir uygulama olması açısından ödüllendirme ile ilgili çok verimli bir uygulamayı da yazımıza ekleyebiliriz. İlk olarak bir kağıda alt alta ve aralarında bir miktar boşluklar olacak şeklinde yapmayı çok sevdiğiniz şeyleri “dizi izlemek, oyun oynamak, yemek yemek, yemek yapmak vb.” yazın. Daha sonrasında ise bu yazıları aktiviteler halinde keserek katlayın ve bir kutu içerisine atın. Günlük olarak ders çalışmalarınız sonrasında bu aktiviteler arasından çekerek hem sürpriz hem de eğlenceli bir uygulamaya imza atabilirsiniz. Hem ders çalışma süreniz boyunca hangi aktiviteyi yapacağınızı düşünmemiş olursunuz hem de günlük olarak farklı şeylere zaman ayırabilirsiniz 🙂
Belirli Aralıklarla Ders Çalışma Ortamınızı Değiştirin
Günlük yaşantımıza baktığımızda dahi evimiz içerisinde herhangi bir değişiklik sonrasında sanki yeni bir eve taşınmış gibi farklı hissedebiliriz 🙂 Bu durum hem zihnimizi yeniler hem de duygularımız üzerinde etkili olur. Aynı şekilde bu tarz değişimleri ders çalışma ortamımız için de uygulayabiliriz. Örneğin odamızın bir kenarında bulunan çalışma masamızı pencere önüne taşıyabiliriz. Çalışırken masamızın ön kısmı yatağımıza bakıyorsa yatağa sırtımızı dönebiliriz. Özellikle yatağa sırtınızı dönmek, çalışma veriminizi artırma üzerinde son derece etkilidir.
Çalışma ortamınızın belirli aralıklarla değişmesi durumunda verimli ders çalışma şansınızı daha da artırır ve beyninizi yenilersiniz. Bir yerde uzun süreli çalışmanız beraberinde ilerleyen zamanlarda eski dönem çalışmalarınız aklınızda olduğu için çalışmaktan sıkılma ihtimaliniz de artacaktır. Bu anlamda eğer imkanınız varsa bazı günlerde yakınınızda bulunan kütüphaneleri tercih etmeniz, farklı mekanlarda ders çalışarak daha faydalı bir öğrenme gerçekleştirmenizi sağlayacaktır. Ayrıca çalışma ortamınızdaki değişiklikler için aşağıdaki farklı tavsiyeleri de uygulayabilirsiniz.
- Eğer masanızda kâğıtlarınız ve dosyalarınızı düzenleyecek bir organizer yoksa temin edebilirsiniz.
- Çalışma ortamınızı odanızdaki aydınlatmaya göre doğru konuma taşıyabilirsiniz. Işığın arkanızdan vurması durumunda gözleriniz daha çabuk yorulur ve veriminiz düşer.
- Özellikle kış aylarında kalorifer yanlarında ya da nispeten odanın daha sıcak bölümlerinde çalışmayın. Vücut dinçliğinizi stabil tutabilmek adına çok sıcak ortamlardan uzak durmalısınız ve ders çalışma masanızın konumunu buna göre belirlemelisiniz.
Verimli Ders Çalışmanın Püf Noktaları
Yazımızın uzun olduğunu biliyoruz 🙂 Ancak ders çalışma konusunda nasıl daha fazla verim elde edersiniz en ince detaylarıyla size anlatmak istedik. Aslında çok daha detaylarına inebilirdik. Ancak tüm bu detaylarla uğraşmak yerine odak noktalar üzerinde durmanız daha pratik olacaktır. Verimli ders çalışma yöntemleri arasından her biri, sizi derse odaklamak ve zamanını etkili kullanmanız amacıyla ortaya çıkarılmıştır. Özellikle ders çalışırken sıkılmamanız için bu tekniklerin etkisi çok büyüktür. Sonuç olarak yazımızı genel hatları ile özetleyecek olursak aşağıdaki maddeleri ön plana çıkarmış oluruz.
- Çalışırken mola vermeniz oldukça önemlidir. Fakat verdiğiniz molaların ve çalışma sürelerinizin orantılı olması ve uzamaması gerekir. Bu noktada da sizler için pomodoro tekniğinin faydası oldukça büyüktür.
- Yeterli beslenmek ve besin değeri yüksek gıdalar tüketmek beyin sağlığınız için önemli olup ezberinizi kuvvetlendirecektir.
- Sürekli aynı ortamda çalışmak yerine farklı ortamları tercih edin.
- Ders çalışırken bazı zamanlarda kendinize anlatırmışçasına ezber yapın ya da problem çözün. Anlatarak öğrenmek çok daha kalıcı bilgilere imkan tanır.
- Kendinize motive edici ödüller belirleyerek ders çalışma iştahınızı artırın.
- Ders çalışma müzikleri ile odaklanma gücünüzü artırın.
- Ders çalışma masanızın düzenine çok önem verin. Daha temiz ve düzenli ortamlarda daha uzun süre çalışabilir, ders çalışmaya daha kolay başlayabilirsiniz.
- Ders çalışma teknikleri arasından pomodoro tekniği gibi diğer teknikleri de kullanabilirsiniz. Özellikle SODTİ tekniği, tek mi çift mi tekniği ve Feynman tekniği gibi farklı yöntemler işinize çok yarayabilir. Tüm bu teknikler hakkında çok daha fazla bilgiye sahip olmak içinse Barış Özcan’ın Youtube kanalını ziyaret edebilirsiniz.
Tüm bu bilgiler beraberinde yazımızın sonuna geldik. Sayfamızda bulunan diğer makaleleri de inceleyebilir, öğrencilik hakkında daha fazlasını öğrenerek ufkunuzu genişletebilirsiniz. Unutmayın, öğrencilik zordur ancak doğru zamanda doğru hamleler yapılarak üstesinden gelinmeyecek hiçbir iş yoktur…
Yorum Bırakın